VW 411 LE Variant 1971 year

VW 411 LE Variant 1969 year

Boxer двигател създаден от VW достоен за Porsche? Годината е 1969г. – Модела е VW 411 !

Един изключително иновативен автомобил, превърнал се в грандиозен бизнес провал за Volkswagen в опитам им да произведат луксозен автомобил. Високите производсвени разходи и реализиран брои продажби – едва 367 728 броя до средата на 1974г. са достатъчна причина за провала на модела от финансова гледна точка и за спирането му от производство!

Липсата на калобрани и последствията от това правят VW 411 LE Variant днес още по рядък и специален!

Все пак VW 411 e двуврато комби с багажник отпред, на тавана и отзад! Купето е дело на забележете Carrozzeria Pininfarina, които по това време имат сключен консултативен договор с Volkswagen!

Един забележителен за времето си (а дори и днес) автомобил със задно предаване и задно разположен 4 цилиндров боксер двигател (Type 4), който е пълен инжекцион с електронно впръскване на горивото (bosche – d-jetronik ) с  максимална мощност от 80к.с., двигател монтиран заводски по същото време и на Porsche 914 !

Въпросният 1,7l. (1679 куб.см.) двигател с въздушно охлаждане, е отлично бюджетно решение за Порше в опита им да създадат един по достъпен модел за по широка аудитория и фенове на марката. За съжаление, в последствие съвместната дейност между VW И Porsche се превръща в причина за най-сериозния скандал в историята на двете марки (повече инфо ТУК).

Gallery:

Този екземпляр е забележете на оригинални 11068км и е сред последните от тази модификация излезнали от завода през далечната 1971г. Конфискуван е в България още с пристигането си от Южна Америка, поради откритите в купето му тайници пълни със забранени субстанции и вещества. Закупен е на търг през 1980г. и е бил в движение основно в гр.Шумен до 1991-92г. Свален е от отчет през далечната 1993г. и е консервиран. Днес очаква нов живот и реставрация, но преди това да се случи, решихме да Ви го представим в автентичен вид, за разлика от това което, възнамеряваме да Ви покажем догодина!